Cercar en aquest blog

Compte enrere

13 d’oct. 2019

MANIFEST SOBRE LA VULNERACIÓ DE DRETS FONAMENTALS - Drets, Compromesos i altres (10/10/2019)

Here is the MANIFESTO ON THE VIOLATION OF FUNDAMENTAL RIGHTS AND THE POLITICAL USE OF THE COURTS IN SPAIN: INFRINGEMENT OF THE PRINCIPLES AND INSPIRATORY VALUES OF THE EUROPEAN UNION, by Drets, Associació Atenes and others. The English version will follow.
Click here if need be to access the whole text.




MANIFEST SOBRE LA VULNERACIÓ DE DRETS FONAMENTALS I LA UTILITZACIÓ POLÍTICA DE LA JUSTÍCIA A ESPANYA: INFRACCIÓ DELS PRINCIPIS I VALORS INSPIRADORS DE LA UNIÓ EUROPEA 

10 d'octubre de 2019

Font: https://drive.google.com/file/d/1xLAr4oeVHFeZS6vz06vLCegfWsrJQffg/view?usp=sharing

Els juristes que signem aquest MANIFEST volem fer palesa la nostra extrema preocupació per la vulneració de drets fonamentals, individuals i col·lectius, civils i polítics, així com per la greu i continuada utilització política de la justícia a l’Estat espanyol.

Davant l’ordre de presó provisional sense fiança dictada per l’Audiència Nacional el 27 de setembre de 2019 contra set persones, activistes pro-independència, detingudes per la Guàrdia Civil en diverses localitats de Catalunya acusades de terrorisme, tinença d’explosius i estralls, a alguns dels quals se’ls va privar de comunicar-se amb els seus advocats designats durant més de cinc dies, del fet que se’ls han restringit drets com a presos i trobant-se fins i tot dos d’ells en règim d’aïllament;

Davant la publicació d’informació i emissió d’imatges per part de nombrosos mitjans de comunicació malgrat haver-se’n decretat el secret del sumari, mentre que els advocats defensors encara no coneixien ni tan sols els motius de detenció i l’ulterior empresonament dels detinguts, són els més recents exemples de vulneració de drets fonamentals a l’Estat;

Considerem que la utilització d’aquestes imatges i informació en plena pre-campanya d’eleccions generals al Congrés i al Senat espanyols, tant pels mitjans com pels polítics inclòs el president del govern espanyol en funcions, sense cap respecte per la presumpció d’innocència dels detinguts -representen la desacomplexada instrumentalització política de la Justícia a l’Estat-.

Aquests fets, en el context de la proximitat a la sentència del judici del procés on també s’ha denunciat la vulneració de drets fonamentals, anunciada per polítics i Fiscalia pe a la primera quinzena d’octubre -i per tant en plena pre-campanya electoral- evidencien el clar objectiu de criminalització del moviment independentista, barrejant de forma barroera i sense cap fonament independentisme i terrorisme, probablement amb l’única finalitat de forçar l’extradició del MHP de la Generalitat a l’exili el Sr. Carles Puigdemont, i dels Consellers Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí, acusant-los de terrorisme.

Per aquestes raons, els juristes veiem amb preocupació com es va degradant la percepció que els ciutadans tenen de l’Administració de justícia, i especialment de les instàncies més altes dels tribunals de justícia espanyols, atès el sistema d’elecció

d’aquests, i com la seva actuació incideix directament en la vida política de l’Estat, de manera que decisions preses per òrgans que no han estat elegits substitueixen la sobirania popular.

L’Informe del Grup d’Estats contra la Corrupció (GRECO) del Consell d’Europa d’1/07/2016 ja es va pronunciar en aquest sentit sobre la necessitat de prevenir la corrupció de parlamentaris, jutges i fiscals a Espanya, especialment pel que fa a regular de forma transparent el nomenament dels òrgans de govern i dels alts càrrecs de l’Administració de justícia per evitar la discrecionalitat detectada. Res no fa entreveure que es modificarà el sistema que facilita la connivència entre els poderosos de la política i la cúpula judicial.

El Consell d’Europa ha iniciat recentment una investigació respecte de la utilització de la justícia a Espanya i a Turquia contra els polítics catalans i kurds, respectivament.

Donem la benvinguda a aquesta iniciativa que arrenca ben orientada i demanem que s’arribi fins a les últimes conseqüències i que la diplomàcia i les institucions europees deixin de silenciar la violació sistemàtica dels drets humans que s’està fent des d’Espanya per perseguir i extingir el catalanisme i la catalanitat.

Espanya està integrada a la Unió Europea. Hem de recordar dos dels seus principals instruments jurídics vinculants.

La Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea estableix que “Conscient del seu patrimoni espiritual i moral, la Unió està fonamentada sobre els valors invisibles i universals de la dignitat humana, la llibertat i la solidaritat, i es basa en els principis de la democràcia i de l’Estat de Dret. En instituir la ciutadania de la Unió i crear un espai de llibertat, seguretat i justícia, situa a la persona en el centre de la seva actuació”.

El Tractat de Lisboa, en el seu preàmbul, diu que “Inspirant-se en l’herència cultural, religiosa i humanista d’Europa, a partir de la qual s’han desenvolupat els valors universals dels drets inviolables i inalienables de la persona, així com la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’Estat de Dret".

La Unió Europea promou els drets de les persones pertanyents a minories, el pluralisme, la no discriminació, la tolerància, la justícia, la solidaritat i la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i que els ciutadans estaran directament representats en la Unió a través del Parlament Europeu, atès que el funcionament de la Unió es fonamenta en la democràcia representativa.

Per tot això, mitjançant aquest manifest denunciem la vulneració de drets fonamentals –col·lectius i individuals, civils i polítics- que comporta la utilització política de la justícia esberlant l’Estat de Dret a Espanya i vulnerant greument els valors i l’”acquis” de la Unió Europea.

Constatem la urgent necessitat que tant el Consell d’Europa com la nova Comissió Europea adoptin instruments eficaços d’avaluació de la independència, de la imparcialitat i de la qualitat de la justícia, de la tutela efectiva dels drets humans, de la rectitud en la governança de les institucions democràtiques i de la salut de l’estat de dret, i de reprovació i de sanció de les seves infraccions.

Barcelona 10 d’octubre de 2019

Signat:

Agustí Carles i Garau ICA de Girona 3032
Alba Roca Plans ICAB 36670
Alma Aguas Panisello. ICAATOR 782
Angels Gil-Vernet ICAB 8993
Anna Comella Munmany 2.357 ICA de Girona
Annabel Marcos i Vilar ICA Tortosa 493
Bibiana Domingo ICAB 43468
Blanca Segui Arrufat ICA Tortosa 826
Cándido Jornet Forner ICAATOR 44
Cinta Curto Gine 589 ICAATOR
Cristina Barellas Laviós ICAB 13927
David Matarín López 2536 ICASBD
Elena Llobet Vilanova 19366 ICAB
Eusebi Campdepadrós i Pucurull 999 ICAT
Helena Masegosa Marin ICA Tortosa 716
Isa Castell Solà ICA Tortosa 525
Jaume de Rialp Diaz 22793 ICAB
Jaume Solé i Janer , Col.icab 9803
Joan Rafael Rabasco Lopez ICAB 11794
Joaquim Fibla Valls 2.223 ICAT
Joaquim Pérez Sánchez ICAB 20.826
Jordi Fontdecaba i Mayol 20351 ICAB
Jordi Manyà i Martínez, ICAB 31858
Jordi Montanyà Rifà 36784 ICAB
Jordina Sonet Romagosa 1344 ICAT
Josep Pagès i Massó
Josep Pané Queraltó ICAB 18047
Josep Segret 1230 ICAVOR
Josepa Freixas i Romagosa ICAB 15318
Josep Manel Freijo Paz ICAB 38939
Judith Roig Olle, ICAB 26165
Laia Luzon Ventalló 2083 icavor
Lluís Escoda i Beltran. ICAT 2271
Lluís Ferrer de Nin 2163 Icasbd
Manuel Mateo Baldrich ICAT 1289
Maria Pilar Agulled Berned ICAB 18.419.
Marta Molero Grané ICAB 27987
Mercè Alegre ICAB 29060
Mercè Pradas Sala 880 icavor
Mercè Torras Palà ICAM 893
Miquel Angel Vallès Blistin 20424 icab
Mireia Saurí Masuet 1686 icavor
Montse Freixa Torredà, col 32330 icab
Montse Jiménez Orantes ICAB 12162
Montse Martí Perpinyà 2042 ICAT
Nayla Gómez Cabrera ICAB 32239
Neus Porres Aguilo ICAB 16360
Noemí Garcia Fidalgo ICAB 43395
Núria Gómez Marichalar ICAB 22418
Oscar Bernades ICAVOR 1482
Pau Leon López 1899 icavor
Pau Miserachs Sala ICAB 7870
Paula Villuendas Gracia ICAB 27.487
Pilar Martí Alumbreros 1358 icavor
Quim Clavaguera Vilà 18717 ICAB
Quim Jubert Montaperto ICAB 14849
Ramon Maria Sans Ballart 1703 ICAT
Roger Baiges Sorrius 2491 ICAT
Roser Serra Zaragoza icab 16965
Roser Vaqué Pons, 27088 ICAB
Sergi Blàzquez Quevedo ICAB 18716
Sílvia Julià Lleonart ICAMAT 1368
Teresa Rosell i Gairoles 1356 ICAT
Teresa Xaus i Rafí ICAB 33481
Vicenç Marión Inglès 18948 ICAB
Xavier Sirvent i Masgrau ICAB 29.919



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada