Cercar en aquest blog

Compte enrere

23 de març 2020

"Com es va escapar el virus" (NYT, 22 MAR 2020)

"Com es va escapar el virus". Traducció de l'article "How the Virus Got Out", del NYT (22 MAR 2020). I hope the NYT doesn't mind.
Clica aquí si cal per llegir tota l'entrada
Font: https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html

Wuhan i la propagació del Coronavirus

(NYT, 22 MAR 2020)

"Com es va escapar el virus"

Traducció (MS) de l'article de Jin Wu, Weiyi Cai, Derek Watkins i James Glanz "How the virus got out".
22 de març de 2020
https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/22/world/coronavirus-spread.html

No n'hi ha hagut prou amb les restriccions de viatge més extenses en la història humana per aturar el brot. Hem analitzat els moviments de centenars de milions de persones per mostrar per què.

Sembla senzill: Atura els viatges, evita que el virus s'escampi per tot el món.
Heus aquí per què això no va funcionar.

Molts dels primers casos coneguts es van agrupar al voltant d'un mercat de productes del mar a Wuhan, Xina, una ciutat d'11 milions i un hub de transport.

Quatre casos van créixer a dotzenes pel final de desembre. Els doctors només sabien que les persones malaltes tenien una pneumònia viral que no responia als tractaments habituals.

Fins i tot llavors la dimensió del brot era molt més gran: una xarxa invisible de gairebé 1.000 casos, o potser diverses vegades més.
Estimacions de Trevor Bedford, Hutchinson Centre i Universitat de Washington, i Lauren Gardner, Universitat de John Hopkins 

Amb cada pacient infectant dues o tres més, de mitjana, fins i tot una resposta perfecta no hauria pogut contenir la propagació.
Però els oficials xinesos no van alertar el públic dels riscos el mes de desembre. No va ser fins al 31 de desembre que van alertar l'Organització Mundial de la Salut i van emetre un comunicat — i una tranquil·lització.
“La malaltia és evitable i controlable”, el Govern va dir.

El moment del brot no podria haver estat pitjor. Centenars de milions de persones estaven a punt per tornar a les seves ciutats d'origen per l'Any Nou Lunar.
Així és com les persones es van moure al voltant en gen. 1, segons una anàlisi feta pel [New York] Times de les dades publicades per Baidu i telecomunicacions importants, que van seguir els moviments de milions de telèfons mòbils.
Volum de viatgers l'u de gener. No es mostren les rutes menors.

Vam trobar que 175.000 persones, pel cap baix, van deixar Wuhan just aquell dia.
Viatgers des de Wuhan l'u de gener.

Les sortides des de Wuhan es van accelerar durant les tres setmanes següents.
Sobre 7 milió de persones en van sortir el gener, abans que els viatges fossin restringits.
Viatges des de Wuhan el 21 de gener.

Milers de viatgers van ser infectats.
Els punts vermells mostren la proporció de viatgers infectats, basat en estimacions de Jeffrey Xaman, Universitat de Columbia. 


En el moment que els oficials xinesos van reconèixer el risc de transmissió d'humà a humà, el 21 de gener, els brots locals ja s'havien sembrat a Pequín, Xangai i altres ciutats importants.
Cases com de gen. 21. Viatge en gen. 21

Al cap de dos dies, les autoritats van confinar Wuhan, com també moltes altres ciutats al cap de poques setmanes. Els viatges per la Xina gairebé van parar.
Casos amb data 21 de gener. Viatges el 4 de febrer.

Però els esclats locals ja creixien de pressa.
Casos amb data 21 de gener. Viatges el 4 de febrer.

Mentre el brot s'escampava a  través de Xina a primers de gener, el viatge internacional continuava ban normal.  
Els vols recents, basats en el primer trimestre de 2019, dades de l'OAG.

Milers de persones van sortir de Wuhan volant a ciutats arreu del món.

Unes 900 persones van anar a Nova York cada mes de mitjana, si en basem en les tendències recents …

… més de 2.200 a Sydney …

… i més de 15.000 persones van anar a Bangkok, la destinació més popular.

I alà és on el primer conegut a l'estranger el cas va aparèixer a mitjan mes de gener, una dona de 61 anys que va viatjar de Wuhan a Bangkok malgrat tenir febre, maldecap i una gola adolorida.

Altres casos primerencs van aparèixer en Tòquio, Singapur, Seül i Hong Kong. Els EUA van confirmar el seu primer cas prop de Seattle.
Casos amb data 23 de gener

Sobre 85 per cent dels viatgers infectats no van ser detectats, creuen els investigadors. Però ja eren contagiosos.
Persones infectades, basat en estimacions de Jeffrey Xaman

Només va ser a finals de gener quan Wuhan va ser confinat (lockdown) i les aerolínies van anar anul·lant els vols. El 31 de gener, quan els Estats Units van anunciar que tancarien les arribades des de Xina per no-americans, els viatges des de Wuhan pràcticament s'havien parat.

Era massa tard. Els brots ja creixien a més de 30 ciutats de 26 països, principalment sembrats per viatgers que venien de Wuhan.
Casos amb data 31 de gener

El virus es va començar a escampar localment, movent-se fàcilment en espais limitats com ara esglésies i restaurants, i infectant persones que no havien viatjat a Xina: l'inici d'una pandèmia.
Casos amb data 14 de febrer

Pel dia 1 de març, milers de casos eren confirmats reportats a Itàlia, Iran i Corea del Sud. Xina era ja no la principal impulsora del brot.
Casos amb data 1 de març

De fet, a mesura que la Xina començava a fer proves, localitzant i aïllant els pacients, els casos nous hi van anar declinant de forma dramàtica, mostrant que era possible alentir el virus. Mesures semblants van alentir la propagació a Singapur, Hong Kong i Corea del Sud.

Dins els Estats Units, on fer proves va trigar, el President Trump va suspendre la majoria de vols des d'Europa.
Casos amb data 11 de març

“El virus no hi tindrà res a pelar, contra nosaltres,” va dir.

Però en aquelles dates el virus ja tenia un cap de pont segur. Va continuar escampant-se localment a parts de Seattle, de la ciutat de Nova York i a través del país, un cop més avançant-se als esforços per aturar-lo.
Casos amb data 20 de març


Notes:

Els casos mostrats a cada ciutat del món inclou aquells dins l'àrea metropolitana o regió més extensa i inclou pacients que van ser-hi transferits i tractats.

Fonts de dades:

Els patrons de viatges a  l'interior de la Xina són basats en les dades publicades per Baidu, i dades de dues empreses xineses de telecomunicacions publicades per Cao et al., “Incorporating Human Movement Data to Improve Epidemiological Estimates for 2019-nCoV”. Ambdues fonts van seguir els moviments de telèfons mòbils. Les estimacions de l'escala del brot primerenc a Wuhan són de Trevor Bedford, professor associat, Fred Hutchinson Cancer Research Center i la Universitat de Washington;

Bedford, “Phylodynamic estimation of incidence and prevalence of novel coronavirus infections through time”; i Lauren Gardner, professora associada i co-directora del Johns Hopkins Center for Systems Science and Engineering; Gardner et al., “Update January 31: Modeling the Spreading Risk of 2019-nCoV”.

Estimacions del número de persones infectades que va deixar Wuhan és des de Jeffrey Xaman, professor de ciències de salut mediambiental a Colúmbia; i Li et al.,  “Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus”.

Patrons de viatge d'aire normals des de Wuhan és des de 2019 dada des d'OAG. Patrons de viatge en 2020 és des de Cirium.

Dades de cas per reporters del Times; administracions locals i oficials de la salut; The Center for Systems Science and Engineering a la Johns Hopkins University; National Health Commission of the People’s Republic of China; i l'Organització Mundialde la Salut .

Fonts addicionals:

• Elizabeth Halloran, professora de bioestadística a la Universitat de Washington i investigador al Hutchinson Center
• Alessandro Vespignani, professor i director del Network Science Institute a la Northeastern University
• Chinazzi et al.,  “The effect of travel restrictions on the spread of the 2019 novel coronavirus outbreak
• Arthur L. Reingold, professor i cap de divisió d'epidemiologia i biostatistics a la Universitat de Califòrnia a Berkeley
• Benjamin F. Maier i Dirk Brockmann, “Effective containment explains sub-exponential growth in confirmed cases of recent COVID-19 outbreak in Mainland China


© 2020 Empresa de The New York Times


...ooo000ooo...

Vegeu també:
Corea del Sud:
https://www.nytimes.com/2020/03/23/world/asia/coronavirus-south-korea-flatten-curve.html#click=https://t.co/QRZoAglzIs


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada