Cercar en aquest blog

Compte enrere

25 de març 2020

La "Càrrega Viral", un punt clau en la transmissió o no del Covid-19 (23 MAR 2020)

No sóc metge. Si algú diu que ho tregui ho trec. Però ens semblava a qui m'ho ha enviat des d'Anglaterra, i a mi, que el consell és molt valuós.
Clica aquí si cal per llegir tota l'entrada.

Per què hem de tancar els llocs on s’agrupa la gent? 

Recordeu-ho: la CÀRREGA VIRAL.

Se'n parlarà molt, d'això. Per què és important?

Amb aquest virus, la quantitat de virus que hi ha a la sang en la primera infecció es relaciona directament amb la gravetat de la malaltia que patireu. No és inhabitual: la gestió del VIH consisteix en la reducció de la càrrega viral perquè la gent visqui més temps.  PERÒ és molt important en el COVID-19.

Així que si sou, per exemple, en un pub o un local de culte o un lloc d'entreteniment amb 200 persones i un gran nombre no teniu símptomes, però l'esteu escampant, respireu moltes gotetes cada minut i absorbiu una gran càrrega del virus. En un espai concorregut. S'emmalalteixen en les següents 48 hores. Aleshores, al cap de tres dies us preguntareu per què no podeu respirar i podeu acabar a l’hospital. Heu decidit que, essent joves i sans, no seria un problema. Us equivoqueu.

Afortunadament, però desafortunadament, perquè les persones grans s’aïllen força, les dades inicials del Regne Unit suggereixen que totes les franges d’edat superiors als 20 anys estan representades gairebé per igual a les UCIs a Anglaterra. La majoria dels casos es troben a Londres, però l'onada s'expandeix cap a l'exterior.

Això vol dir que tenir menys de 60 anys i estar en forma no sembla que protegeixin tant com ens pensàvem. Per què? La càrrega viral.

Això pot ser esbiaixat simplement pel fet que molts londinencs no ho van fer com se'ls demanava i es van reunir en grups grans en espais reduïts i van obtenir una gran càrrega viral inicial. Després van anar a casa i van infectar els seus entorns familiars més amplis. És per això que, com que Londres està desbordada, hem de tancar-ho tot per salvar la resta del Regne Unit. Anem com a molt una setmana per darrere de Londres.

Les nostres simpaties es dirigeixen a les famílies afectades a Londres i els equips d’atenció crítica que lluiten ara mateix per estalviar tants com puguin.

Si m'assec amb una sola persona i agafo aquest virus, obtinc una petita càrrega vírica. El meu sistema immunitari començarà a combatre-la i, un cop el virus comença a reproduir-se, estic a punt per matar-lo.

No hi ha medicaments que ajudin aquest procés de manera significativa, per tant, no hi ha cap guariment per a aquest virus. Tot el que podem fer és ajudar-vos amb un ventilador i esperar que el vostre sistema immunitari es pugui posar al dia prou de pressa.

Si t’asseus en una mateixa habitació amb sis persones més, totes escampant, obtindràs sis vegades la dosi inicial. L’augment de la càrrega vírica és més ràpid del que pot gestionar el teu sistema immunitari, que queda desbordat. A continuació, quedes en estat crític i necessites que jo (o algú de la meva especialitat) solucioni el problema, en lloc de només estar-te a casa i posar-te bé al final.

AQUEST TROS ÉS IMPORTANT

Si ets un grup familiar nombrós, recorda que, si esteu malalts i a la mateixa habitació, fareu que us emmalaltiu entre vosaltres, o que us poseu "més malalts". Si et poses malalt, aïlla’t sol o sola en una habitació i queda't-hi. No seieu tots en una mateixa habitació tossint. Augmentareu la càrrega viral per a tots vosaltres, reduint la vostra taxa de supervivència.

Una família de sis persones pot produir el doble de gotetes que una família de tres en un mateix espai. Les matemàtiques són importants.

Si un de vosaltres en té símptomes, doneu per segur que tots esteu escampant, i assegureu que us manteniu una mica separats.

Els pares ho estan rebent dels fills perquè ningú no deixarà de reconfortar el seu fill (ni ho ha de fer) per la qual cosa el pare rep un bona dosi, així com el fill. No crec que es pugui evitar.

RECORDEU: PENSEU EN LA CÀRREGA VIRAL!

Pot salvar la teva vida o la dels teus fills.

Fonts:

* una carta d'uns amics anglesos.

* https://www.facebook.com/ywcazim/posts/1624125277757042

https://www.facebook.com/permalink.php?id=532015770168796&story_fbid=2856605427709807

http://www.snouts-in-the-trough.com/archives/27089

* https://thuleanindependent.wordpress.com/2020/03/22/oxford-university-report-on-documented-antiviral-effects-of-zinc-in-human-body/

...ooo000ooo...


2/ With this virus, the amount of virus in your blood at first infection directly relates to the severity of the illness you will suffer. This isn’t unusual - HIV management is all about reducing viral load to keep people alive longer. BUT it’s very important in COVID-19. 

3/ So if you are in, say, a pub or religious building or entertainment venue with 200 people and a large number don’t have symptoms but are shedding, you are breathing in lots of droplets per minute and absorbing a high load of the virus. In a crowded space. 

4/ people then become ill and can end up in hospital and if the young are not self isolating but older people are then it’s the young that become ill. Viral load explains why so many doctors been ill and need for PPE

5/ Parents are getting it from their kids because no one is going to stop comforting their child (nor should they) so the parent gets a big hit as well as the child. I don’t think that can be helped. 

REMEMBER: THINK ABOUT VIRAL LOAD 

It could save your life.

...ooo000ooo...

See also:

https://www7.politicalbetting.com/index.php/archives/2020/03/23/on-pbs-16th-birthday-the-uk-is-on-the-verge-of-a-lockdown/

Viral dynamics in mild and severe cases of COVID-19
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30232-2/fulltext



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada