Cercar en aquest blog

Compte enrere

27 de març 2020

BÈRGAM. L'Atalanta-València (19 FEB), "una bomba biològica". Entrevista amb el Dr. Di Marco (20 MAR 2020)

El partit Atalanta Bergamasca Calcio - València celebrat al San Siro (Milà) el 19 de febrer fou decisiu per a la ràpida propagació del Covid-19 a Bergamo, quan encara hi havia poquísims casos comptabilitzats. El testimoni del Dr. Fabiano Di Marco fa feredat.
Clica aquí si cal per veure tota l'entrada.

Aneu a (3) per al testimoni del Dr. Fabiano Di Marco, que presagiava la saturació dels serveis sanitaris que, per desgràcia, estem vivint ara.
...ooo000ooo...

(1)
9 MAR 2020

Valencia CF

Medidas excepcionales para el partido del martes en Mestalla

Valencia - Atalanta: cuando el rival es el coronavirus
https://www.marca.com/futbol/valencia/2020/03/09/5e6552a922601dc1398b45ff.html

Hace dos semanas, después de la derrota 4-1 en San Siro frente a la Atalanta [19 FEB], nadie imaginaba que el resultado no sería lo más difícil de remontar para el Valencia. Sin embargo, empezaron a detectarse casos de enfermos de coronavirus en el norte de Italia y, pocos días después, se confirmaron positivos entre personas que habían viajado a Milán con el Valencia*. La alarma se fue disparando al mismo ritmo que se certificaban los primeros fallecidos y los pacientes leves ingresaban en unidades de aislamiento. En Bérgamo se rondan ya los 1.000 contagiados, y lo que más preocupa, casi 250 en las últimas 24 horas.

El Gobierno de Italia decretó este domingo, y hasta el 3 de abril, el aislamiento de 16 millones de personas en el norte del país: toda la región de Lombardía -cuya capital es Milán y en la que se encuentra Bérgamo, sede de la Atalanta- y otras 14 provincias de las regiones de Piamonte, Emilia Romaña y Véneto. Comparado con esto, cualquier medida, como el cierre de Mestalla para el partido de vuelta de este martes o que el rival de los blanquinegros haya cancelado su partido de la Serie A este fin de semana parecen minucias.

*
27 FEB 2020: 2 casos
28 FEB 2020: 9 casos
01 MAR 2020: 15 casos

...ooo000ooo...

(2)
25 MAR 2020

El Atalanta-Valencia, una “bomba biológica”


El alcalde de Bérgamo y un responsable médico del hospital de la ciudad señalan a este partido como uno de los causantes de la pandemia.

El alcalde de Bérgamo, Giorgio Gori, y el jefe de Neumología del hospital de la ciudad italiana, Fabiano di Marco, usaron la misma expresión para referirse al partido entre el Atalanta-Valencia disputado el pasado 19 de febrero en el estadio de San Siro (Milán): “una bomba biológica”. Esa noche de Champions, 40.000 aficionados del Atalanta recorrieron los 60 kilómetros que hay entre Bérgamo y Milán, y unos 2.500 valencianistas se desplazaron al encuentro.

“En ese momento no sabíamos lo que pasaba", afirmó Giorgio Gori en una entrevista [1] a través en Facebook. "El primer paciente en Italia fue el 23 de febrero. Si el virus ya circulaba, los 40.000 aficionados que fueron al estadio de San Siro se contagiaron. Nadie conocía que el virus ya circulaba entre nosotros. Muchos vieron el partido en grupos y hubo muchos contactos esa noche. El virus pasó de unos a otros. Fue una bomba biológica”, añadió el político.

En todo caso, matizó que aquel choque no lo fue todo. “La chispa verdaderamente fue en el hospital de Alzano Lombardo, con un paciente con una pulmonía no reconocida y que contagió a pacientes, médicos y enfermeros. Ese es el foco del brote”, puntualizó el regidor.

Fabiano di Marco, jefe de Neumología del hospital de Bérgamo, fue uno de los primeros responsables médicos que estuvo que enfrentarse al coronavirus en Italia. El 21 de febrero, recibió una llamada que le advirtió del “desastre” y nueve días después se desató la gran crisis. “Todo sucede el domingo 1 de marzo. Temprano en la mañana, entro a la sala de emergencias. Nunca lo olvidaré: la guerra. No encuentro otra definición. Pacientes en todas partes con neumonía severa, que jadeaban. En camillas, en los pasillos. Habían abierto la sala de máxima afluencia, y eso también estaba lleno. Y mientras Italia quería reabrir sus ciudades. En 24 horas consumimos 5.000 máscaras de filtro. Hubo un pánico general”, recordó recientemente en una entrevista. Y en su relato apuntó claramente a ese duelo de Liga de Campeones. “El 19 de febrero, 40.000 ciudadanos de Bérgamo acudieron a San Siro en Milán para ver el Atalanta-Valencia. En autobús, en coche, en tren. Fue una bomba biológica, desafortunadamente”, señaló tajante.

De aquel desplazamiento volvió infectado un periodista español, Quique Mateu, que pasó 25 días hospitalizado antes de recibir el alta. Y posteriormente el Valencia ha informado de que el 35% del vestuario del primer equipo (cuerpo técnico, médicos, jugadores y resto de empleados) había dado positivo. Entre ellos, los jugadores Garay, Mangala y Gayà. En el Atalanta, hace unos días se supo del primer contagiado, el portero reserva Sportiello.


[1]
20 MAR 2020 Corriere della Sera.
Coronavirus, Fabiano Di Marco: «Atalanta-Valencia è stata una bomba biològica»
https://www.corriere.it/cronache/20_marzo_20/primi-casi-23-febbraiooggi-usiamo-ogni-minuto8600-litri-ossigeno-a5c20c2e-6aed-11ea-b40a-2e7c2eee59c6.shtml?refresh_ce-cp


...ooo000ooo...
Reproduït l'endemà:

(3)
21 MAR 2020

“ES PRECIPITA TOT EL DIUMENGE PRIMER MARÇ. NO HO OBLIDARÉ MAI. LA GUERRA” - FEU LLEGIR A QUI CALGUI EL TESTIMONI TERRIBLE DE FABIANO DI MARCO, CAP DEL DEPARTAMENT DE PNEUMOLOGIA DE BÈRGAM. “A PRIMERS AUXILIS, TROBO PACIENTS A TOT ARREU AMB GREUS PNEUMÒNIES, PANTEIXANT. MENTRE ITALIA VOLIA REOBRIR LES SEVES CIUTATS, EN 24 HORES CONSUMIM 5 MIL MASQUERETES" - "SOM 400, DELS 1600. L'APARELL D'OXIGEN ES VA CONSTRUIR PER A UN CONSUM MÀXIM DE 8 MIL LITRES PER MINUT. EN CONSUMIM 8.600 A TERÀPIES INTENSIVES" - VÍDEO


 
Itàlia ha revertit la marea del coronavirus?

Marco Imarisio per al Corriere della Sera.


fabiano del marc2
Fabiano di Marco

“Al final del passadís hi ha la sala del cap de departament. Ha estat una setmana a casa, amb el coronavirus. L’habitació al costat de la meva és d'una companya que té el seu cunyat hospitalitzat a Cures Intensives. A la de davant hi ha un cardiòleg; la seva mare també és aquí. A Bèrgam, totes les famílies ploraran als seus éssers estimats. No sóc jo qui ho diu, són els números».

Quarts d'una de la nit. Quart pis de la quarta torre del papa Joan XXIII. El professor Fabiano Di Marco utilitza números per mantenir un fil conductor en aquest caos. Cada frase, un dígit. Nascut a Suïssa, criat a Milà, 46 anys, esposa, tres fills. Professor universitari, cap de departament de pneumologia, a l'hospital es converteix en un avançat d'aquesta resistència al mal. Ja ha passat un mes. «Vaig dir als meus pares que m'uniria amb ells a la muntanya. Hi havia les festes de Carnaval».

coronavirus de cures intensives Bèrgam  
Sala de cures intensives Bèrgam

Recordes aquell divendres 21 de febrer?

«Com si fos ahir. Però també com si fos una altra vida. Fins a les 12 del migdia, un dia normal. Aleshores, el professor Stefano Centanni, el meu professor, em truca des de Milà: mira, hi ha un desastre a Lodi. Així doncs, començo a parlar amb companys de Reanimació. Sabíem que la pneumònia Covid-19 ens tocaria".

I després? 

exèrcit a Bèrgam per treure els taüts 3 

L'exèrcit a Bèrgam per treure els taüts
«A les 20 hores rebo missatges alarmats de la direcció. Hem d’alliberar la planta de Malalties Infeccioses per estar a punt per admetre tots els pacients amb Covid-19 de la província. Dit i fet. Agafem tots els altres pacients i els enviem a les cirurgies, que tenen vacants».

Ja teníeu casos sospitosos?
«Molts hospitalitzats amb febre, inclòs un home que havia entrat en contacte amb Mattia, el pacient número 1 de Codogno. Diumenge a la tarda, el departament de malalties infeccioses s’omple. Però només és molta gent que han donat positiu".

el servei de notícies del cel de l’hospital de Bèrgam 
El periodista de Sky News a l’hospital de Bèrgam



Quan enteneu que és un desastre?

«Tot s'esdevé el diumenge 1 de març. A primera hora del matí entro a la sala d’urgències.

«No ho oblidaré mai. No trobo cap altra definició. Trobo pacients per tot arreu amb greus pneumònies, que panteixaven. En lliteres, als passadissos. Havien obert la sala de màxima capacitat i també s'estava desbordant. Mentre Itàlia volia reobrir les seves ciutats, en 24 hores vam consumir 5.000 mascaretes amb filtre. Es va produir un pànic general.


fabiano di marco 
Fabiano Di Marco


Com reaccioneu?

«A les 8.30 hores envio un SMS al nostre grup, infermeres i metges. Qui pugui, que vingui corrents. A les nou vam criar el primer pacient. Cap de nosaltres ha menjat. Alguna cosa va canviar també a la nostra vida, aquell dia».

taüts a Bèrgam
Taüts a Bèrgam

Quan va morir el primer?

"Dos dies després. Molt vell, malalt. Però no hauria de fer-hi res".

Ja estaves en situació d’emergència?

"S'ha omplert la sala de Reanimació del Covid-19 que havíem creat. Però les d’altres ciutats ens prenien pacients. Només demanaven la confirmació del contagi. I el San Matteo di Pavia, un dels tres centres llombards autoritzats per examinar-los, va quedar submergit amb la feina. Així es va crear l’embús".

coronavirus, a Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda 
A Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda

Com te'n vas sortir?

«Hi havia una part del bloc central de l'hospital que mai s'havia obert i s'utilitzava com a magatzem. No em preguntis com ho han fet. A la una del migdia encara hi quedaven palets i panells abandonats. A les 19:20 del vespre, vaig baixar-hi el primer pacient a ser intubat. Els de Bèrgam és gent molt forta i valenta».

Quantes places heu creat?

"Els pacients amb Covid-19 van sobrepassar els que tenien altres condicions dimarts passat. Ja n’hi ha més de cinc-cents».

PRIMERS AUXILIS ZINGONIA BERGAMO POLICLÍNICA 
PRIMERS AUXILIS A LA POLICLÍNICA ZINGONIA DE BÈRGAM 



Com ho heu fet, per als respiradors?

«Al principi en teníem 20. Vam començar a buscar-ne. Res, tot exhaurit. Dissabte 7 de març, recordo que fa 15 anys vaig conèixer el propietari d’una petita empresa familiar a Levate, que feia aparells d’oxigen. Li telefono: estem desesperats».

Què va respondre?

"En tinc deu, els arreglaré i te'ls portaré dilluns. Dilluns és tard, li suplico. Deixeu-me trucar als fills, ens hi posem i us els farem arribar immediatament, diu. Avergonyit, li dic que encara en necessitaré més. Ell: dóna’m tres hores i en fa nou més".


fabiano del marc 1 
Fabiano di Marco 


I avui?

"En tenim 139, som l'hospital més ben equipat d'Europa. Gràcies a ell. Diu que només fa el que els seus pares li van ensenyar. Quina gent!».

Quants morts al dia?

Hospital Papa Giovanni de Bèrgam 
Hospital Papa Giovanni de Bèrgam

«Fins ara entre 15 i 20. El pitjor dia, fins ara, ha estat el divendres 13 de març».

Com ha passat això?


atalanta valència 
L'Atalanta-València

«Sento moltes opinions, us dic la meva. El dinou de febrer, quaranta mil ciutadans de Bèrgam a San Siro [Milà] pel partit Atalanta-València. Amb autobús, cotxe, tren. Una bomba biològica, per desgràcia».

Com es pot gestionar?

Hospital Papa Giovanni de Bèrgam 
Hospital Papa Giovanni de Bèrgam

"L'enginyer ha vingut a principis d'aquesta setmana: Nois, l'aparell d'oxigen no dóna per més. Està dissenyat per a un consum màxim de 8.000 litres per minut. A Teràpies Intensives en trieu 8.600. Al minut, insisteixo».

Heu trobat la solució?

«Treballant de nit han construït una altra sitja que ens fa arribar als 10.000 litres».

Hi ha prou personal?

Hospital de Coronavirus de Bèrgam 
Hospital de Coronavirus de Bèrgam

«Hem fet cursos de formació. Tres mil professionals sanitaris. Una hora per explicar la malaltia, una altra sobre l'aparell de reanimació. I després, cap a les sales».

Funciona la reconversió humana?

«M’adono que no és fàcil. Ets un anatomopatòleg o potser un cirurgià, i de cop i volta et diuen que has de gestionar pacients molts infecciosos».

El papa Joan de Bèrgam 
El papa Joan de Bèrgam

Quantes infectats hi ha entre vosaltres?

"Som 400 dels 1.600".

És tan difícil fer entendre la situació?

«Sí, fins i tot a l’hospital. Cada departament és un món. Fa uns dies em va trucar un metge, bon amic. Estic aquí a la "teva" sala d’urgències amb el meu pare que té 88 anys. Té coronavirus. M’hi atanso, entre lliteres i la confusió. Em mira amb llàgrimes als ulls: No ho has entès, em diu».



coronavirus, a Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és sense parar 1 
A Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és sense parar 

Com està el pare del teu company?

"Ha mort."


...ooo000ooo...

l'exèrcit es lleva taüts de Bèrgam 
L'exèrcit s'emporta taüts de Bèrgam

 exèrcit a Bèrgam per treure els taüts 4 
L'exèrcit a Bèrgam, per treure els taüts

 exèrcit a Bèrgam per emportar-se els taüts 
L'exèrcit a Bèrgam, per emportar-se els taüts

 coronavirus, a Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda 3  
A Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda

 coronavirus, a Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda  
A Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda


 l'exèrcit es lleva taüts de Bèrgam 
L'exèrcit es lleva taüts de Bèrgam

coronavirus, a Bergamo l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és sense parar 4  
A Bèrgam l’arribada dels cotxes funeraris al cementiri és ininterrompuda



...ooo000ooo...


Reproduït a IL COGLIONAVIRUS TERZA PARTE. Per ANTONIO GIANGRANDE, pp. 160-162. https://books.google.es/books?id=DNvWDwAAQBAJ&pg=PA138&dq=Ce+la+fate+a+reggere%3F&hl=ca&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q=Ce%20la%20fate%20a%20reggere%3F&f=false

També conté les estadístiques d'infectats i de defuncions, per cada regió, des del inici del brot a Itàlia, fins el dia 24 de març incl., pp. 130-138.

...ooo000ooo...

Los Angeles Times
Remordimientos en Italia por el Atalanta-Valencia y la difusión del coronavirus.
EFE Marzo 26, 2020
https://www.latimes.com/espanol/deportes/articulo/2020-03-26/remordimientos-en-italia-por-el-atalanta-valencia-y-la-difusion-del-coronavirus
Cinco semanas después de ese encuentro europeo, disputado en un momento en el que aún se desconocía la presencia de casos de coronavirus en el norte de Italia y apenas había dos personas chinas contagiadas en Roma, ya en cuarentena, el país transalpino ya ha registrado más de 8.000 muertos y más de 70.000 enfermos. En España son ya más de 4.000 los muertos y más de 56.000 los contagiados..



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada