Cercar en aquest blog

Compte enrere

15 de març 2017

Constitucional pregunta al Consell d’Europa sobre la validesa d’incidents d’execució a Catalunya

És el màxim òrgan de defensa dels drets humans en el vell continent i d’ell depèn el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg

Agencia EFE | Madrid

El Tribunal Constitucional ha consultat el Consell d’Europa, a través de la Comissió de Venècia, sobre la validesa dels incidents d’execució previstos per a casos de desobediència de les seues sentències com els ocorreguts amb la Generalitat de Catalunya.

El Consell d’Europa és el màxim òrgan de defensa dels drets humans al vell continent i d’ell depèn el Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg, una instància superior al TC en aquest àmbit, en funció dels tractats internacionals subscrits per Espanya.

El TC ha d’estudiar un recurs de la Generalitat de Catalunya contra la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional que va aprovar el Grup Popular la passada legislatura.

Aquesta reforma va dissenyar els anomenats incidents d’execució, que preveuen que el mateix TC imposi mesures cautelars coercitives, que arriben fins i tot a la possibilitat de suspendre càrrecs públics de les seues funcions i a la imposició de multes, per al cas de desobediència als seus fallos.

El disseny es va fer davant de la previsió que la mateixa Generalitat no acatés els fallos del TC contra les lleis cap a la independència, situació que ja s’ha presentat aparentment, sense que el TC hagi desencadenat els incidents.

I el Constitucional no ha desencadenat els incidents d’execució perquè abans ha de decidir sobre sense són o no respectuosos amb la Constitució.

Per a això ha consultat a l'anomenada Comissió de Venècia, un òrgan assessor del Consell d'Europa, organisme que ha sol·licitat al TC documentació sobre el recurs i davant del qual podrà explicar els seus arguments la mateixa Generalitat de Catalunya.

Font en castellà (encara consultable, 15/3/20'17): http://www.efe.com/efe/espana/politica/el-constitucional-pregunta-al-consejo-de-europa-sobre-la-validez-incidentes-ejecucion-en-cataluna/10002-2987213

Vegeu http://estudiscatalans.blogspot.com/2017/03/venicecommission.html, que sembla referir-se a una petició feta pel mateix TC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada