Cercar en aquest blog

Compte enrere

4 de des. 2020

PRESS RELEASE FROM THE COORDINATING BODY OF THE LAWYERS OF CATALONIA, on 3rd degree leaves (4 DEC 2020)

The coordinating body of Catalonia's lawyers has issued a strongly worded communiqué condemning today's decision by the Supreme Court, which has usurped the power to rule on inmates' penitentiary status from the penitentiary supervision courts that have - or had - this function. 
Click below to read the whole post, if need be.

 PP

 

...ooo000ooo...

PRESS RELEASE FROM THE COORDINATING BODY OF THE LAWYERS OF CATALONIA DENOUNCING VIOLATION OF THE RIGHT OF DEFENCE IN THE PRENITENTIARY FIELD. 
 
The right of defence of the prison population has been seriously violated by the Supreme Court Resolution.

We recall that the Penitentiary Surveillance Courts are responsible for protecting the rights of prisoners when they are imprisoned, for monitoring compliance with prison sentences, and regulating everything that affects the inmate population in prisons. The Organic Law of the Judiciary lays down through article 96 that the Courts of Surveillance, mainly and in regard to what concerns us, have jurisdiction in matters of the serving of prison sentences and security measures, of protecting the rights and benefits of inmates in prisons, and other  functions as laid down by law. These thus include from the powers of execution of prison sentences to the protection of the benefits of inmates in prisons, and others as laid down by law. For good reasons, the penal reform of 1995 extended their powers in the monitoring of the serving of sentences.

The General Organic Penitentiary Law is based on two principles; namely, the principle of legality and resocialization, in compliance with the provisions of article 25 of the Spanish Constitution. In this way, its purpose is not retributive, and it is precisely this retributive character and exemplifying what we are suffering with the intervention of the Supreme Court in the penitentiary classifications of prisoners in the Trial, and what is more serious, which will affect all the incarcerated population.

Penitentiary Law is a discipline that cannot be understood just as a mere subordinate of procedural law. It is a matter with its own substance, a mixture of the guarantees of criminal law and the special link of administrative law inside internal penitentiary establishments.

Nor can we forget judicial independence and non-hierarchy of the courts that are systematically being mocked. Such a restrictive view empties much of its content.

Penitentiary law is sui generis, it takes into account on the one hand the penitentiary administration that conducts the penitentiary execution subject to the law, under the judicial control and the penitentiary surveillance judges to whom the functions are entrusted among others of the jurisdictional control of the acts of the penitentiary Administration that affect the fundamental rights of the inmates or their penitentiary rights and benefits (art. 76.1 of the General Penitentiary Law).

 

...ooo000ooo...

COMUNICAT DE LA COORDINADORA DE L'ADVOCACIA DE CATALUNYA
DENUNCIANT VULNERACIÓ DEL DRET DE DEFENSA EN L'ÀMBIT PENITENCIARI.

El dret de defensa de la població penitenciària s'ha vist greument vulnerat per la Resolució del Tribunal Suprem.

Recordem que els Jutjats de Vigilància Penitenciària són els encarregats de tutelar els drets dels presos quan són privats empresonats, controlen el compliment de les penes privatives de llibertat, i regulen tot allò que afecta a la població reclusa en centres penitenciaris. La Llei orgànica del Poder Judicial disposa a través de l'art. 96 que els Jutjats de Vigilància, principalment i al que ens interessa, tenen competència en matèria d'execució de penes privatives de llibertat i mesures de seguretat, empara dels drets beneficis dels interns als establiments penitenciaris i altres que assenyali la Llei. Així doncs s'inclouen des de les competències d'execució de les penes privatives de llibertat fins a l'empara dels beneficis dels interns als establiments penitenciaris i altres que assenyali la Llei. Aixi doncs s'inclouen des de les competències d'execució de les penes privatives de llibertat fins a l'empara dels drets i beneficis i qualsevol altra que prescrigui la llei penitenciària. No en va, ja des de la reforma penal de 1995 en va ampliar les competències en el seguiment de l'execució de penes.

La Llei orgànica general penitenciària es sustenta damunt de dos principis; a saber, el principi de legalitat i el de resocialització, en compliment d'allò que recull l'article 25 de la Constitució Espanyola. D'aquesta manera, la seva finalitat no és retributiva, i és precisament aquest caràcter retributiu i  exemplificant el que estem patint amb la intervenció del Tribunal Suprem en les classificacions penitenciàries dels presos del Procés, i el que és més greu, que afectarà a tota la població reclosa.

El dret penitenciari és una disciplina que no pot ser entesa només com una mera subordinada del dret processal. És una matèria amb entitat pròpia, barreja de les garanties del dret penal i la vinculació especial del dret administratiu entre interns establiments penitenciaris. 

I no podem tampoc oblidar la independència judicial i la no jerarquia dels tribunals que estan sistemàticament burlant. Una visió així de restrictiva buida bona part del seu contingut.

El Dret penitenciari és sui generis, té en compte per un costat l'administració penitenciària que condueix l'execució penitenciària amb subjecció a la llei, sota el control judicial i els jutges de vigilància penitenciària a qui s'encomana les funcions entre d'altres del control jurisdiccional dels actes de l'Administració penitenciària que afecten els drets fonamentals dels interns o els seus drets i beneficis penitenciaris (art. 76.1 de la Llei General Penitenciària).

No és el mateix un jutjat o tribunal sentenciador que el jutge de vigilància penitenciària, sobretot perquè aquest darrer té funcions que ultrapassen les merament jurisdiccionals, i per ser un ordre especialitzat en execució de la sentència penal, no exerceix funcions delegades del tribunal sentenciador. Com a conseqüència de l'article 94 LOPJ, el jutge de vigilància penitenciaria succeeix al tribunal sentenciador després de la sentència ferma, amb jurisdicció pròpia. 

Dins aquesta especialització la llei també fa una remissió al Tribunal que resoldrà els recursos que s'interposin contra el Jutge de Vigilància Penitenciària. I així ho disposa la disposició addicional cinquena de la LOPJ, que els recursos en matèria d'execució de les penes correspon al Tribunal Sentenciador, però una vegada els condemnats passen a dependre de l'administració penitenciària les resolucions en matèria de règim penitenciari i la resta de matèries no compreses en l'execució correspon a l'Audiència Provincial de la demarcació del centre penitenciari.  

Quan es discuteix els beneficis penitenciaris estem parlant de règim penitenciari i no d'execució de pena. Aquesta última està atribuïda al Jutjat Sentenciador per la seva suspensió o substitució, el seu còmput, la seva acumulació amb altres penes, la revocació de les mesures substitutòries, però mai pel que fa al règim de classificació i als beneficis i permisos penitenciaris.

En el Procés s'han barrejat de facto els tres poders de l'Estat, modificant les competències objectives de cada òrgan judicial, amb interpretacions que han permès entrar de forma directe com a Tribunal Sentenciador a la revisió d'un règim de classificació penitenciària com és el que disposa l'art. 100.2 del Reglament. Aquest fet és novament un símptoma del warfare law de l'Estat i dels seus Tribunals. 

El saltum processal de passar d'un Tribunal a un altre Alt Tribunal a Europa seria potser garantia de seguretat jurídica, però totes sabem que aquí aquest salt processal trencant les normes no només és un símptoma de l'aplicació de normes excepcionals a fets normals que des de l'1 d'octubre que ens han anat succeït, si no que han convertit l'excepcionalitat en normalitat.

Ens estem trobant, doncs, amb un règim penitenciari que no compleix el principi de
resocialització. S'està aplicant un règim de punició fixant regles especials que per altres casos no s'han fixat o han estat molt més laxes, I potser derivada de dites interpretacions que efectua un soldat de la legió que es troba en un Tribunal com si es trobés en un aquarterament. I en aquest sínode reclou a tot un poble amb la paraula de la por i la repressió; aplicant el dret penitenciari des del prisma ideològic I no des de l'evolució personal dels penats.

Així les coses, ens acollim a la petició de demanar empara als Il·lustres Col·legis de l'Advocacia i al Consell de l'Advocacia de Catalunya per que es posicionin davant un atac tant greu als drets fonamentals, i per tal de que tramitin la corresponent queixa al Consejo General del Poder Judicial.

Països Catalans el 4 de desembre de 2020


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada