Cercar en aquest blog

Compte enrere

3 de jul. 2021

El MH President Artur Mas, el 9N i el Tribunal de Comptes (3 JUL 2021)

He llegit que el "Tribunal de Ajuste de Cuentas" subhastarà un habitatge del MH president Artur Mas. Però també llegeixo que TOTA la fiança que se li reclamava (a ell i les altres víctimes) s'havia recollit pel per la Caixa de Solidaritat, i dipositat al Tribunal. No és així?

Clica aquí si cal per llegir el text sencer.

1. 

El TSJ de Cataluña condena a Artur Mas, Joana Ortega e Irene Rigau por un delito de desobediencia por el “caso 9-N”.

El tribunal les absuelve del delito de prevaricación del que estaban acusados.

1 de julio de 2017

https://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder-Judicial/Tribunales-Superiores-de-Justicia/TSJ-Cataluna/Noticias-Judiciales-TSJ-Cataluna/El-TSJ-de-Cataluna-condena-a-Artur-Mas--Joana-Ortega-e-Irene-Rigau-por-un-delito-de-desobediencia-por-el--caso-9-N-

 "La Sala Civil y Penal del TSJC parte de la atribución al Tribunal Constitucional de una auténtica jurisdicción constitucional, así como de que su providencia de 4 de noviembre de 2014 reunía todas las condiciones formales y encerraba un mandato claro, expreso, concreto y terminante de suspender toda actividad administrativa orientada a la realización del proceso participativo convocado para el 9 de noviembre, que imponía a sus destinatarios un deber inexcusable de acatamiento a tal mandato, en ningún caso necesitado de requerimiento o advertencia personal de tipo alguno."

2

El Tribunal Suprem condemna Homs a un any i un mes d’inhabilitació i l’absol de prevaricació

La sala destaca la "contumacia de l'acusat" i la seva "resistència a sotmetre's al mandat del Tribunal Constitucional" 

https://www.vilaweb.cat/noticies/amp-el-tribunal-suprem-condemna-homs-a-un-any-i-un-mes-dinhabilitacio-i-labsol-de-prevaricacio/

22 MAR 2017

"L'alt tribunal l’absol del delicte de prevaricació del que també havia estat acusat pel fiscal Jaime Moreno –que havia demanat per a ell una inhabilitació de nou anys– i li imposa una multa de 30.000 euros.

En tractar-se d’una resolució ferma, la sentència serà remesa al Congrés dels Diputats a través de la seva presidenta, Ana Pastor, perquè executi la inhabilitació del diputat nacionalista, han explicat a Europa Press fonts de l’alt tribunal.

La resolució de l’alt tribunal es produeix en la mateixa línia que la dictada la setmana passada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va condemnar l’expresident de la Generalitat Artur Mas pel mateix delicte a dos anys d’inhabilitació per a càrrecs públics electius locals, autonòmics o estatals en entendre, igual que estableix ara el Suprem, que la prevaricació administrativa de la qual tots dos havien estat acusats queden absorbides en el delicte principal de desobediència.

La Sala precisa a més que “limita el seu àmbit de coneixement als delictes pels quals s’ha formulat acusació” i no es qüestiona “si l’aplicació econòmica de fons públics, promoguda per l’acusat en oberta i franca contradicció amb el mandat emanat del Tribunal Constitucional, té o no rellevància penal”, per la qual cosa no entra a valorar si en aquest cas va existir una malversació de fons públics de la qual d’altra banda no havia estat formalment acusat."

 

3. 

Fiscalia demana al Tribunal de Comptes que investigui Mas per gastar més de 5 milions en el 9N

El TS no va poder condemnar a l'expresident, Homs, Ortega i Rigau de malversació al no ser portats a judici per aquest delicte 

https://www.vilaweb.cat/noticies/amp-fiscalia-demana-al-tribunal-de-comptes-que-investigui-mas-per-gastar-mes-de-5-milions-en-el-9n/

2 de juny de 2017

La Fiscalia ha presentat un informe aquest divendres davant el Tribunal de Comptes en el qual dona suport a l’obertura d’una investigació contra l’expresident del Generalitat Artur Mas, l’exconseller de Presidència, Francesc Homs, i les també exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau “per determinar les seves responsabilitats per la despesa de més de 5 milions d’euros en les votacions del 9N” del 2014.

La investigació respon a una denúncia presentada el passat 19 de maig per Societat Civil Catalana (SCC) i l’Associació d’Advocats Catalans que consideren que encara que tots ells ja han estat jutjats i condemnats per desobeir el Tribunal Constitucional en organitzar la consulta, això no els eximeix de la seva responsabilitat comptable.

Els acusen d’haver utilitzat fons públics per a un procés de participació ciutadana “freturosa” de qualsevol cobertura constitucional, legal i pressupostària.

En un escrit amb data del passat 26 de maig, el fiscal Torres afirma que els fets poden ser constitutius de responsabilitat comptable en constatar l’existència de nombrosos pagaments efectuats amb càrrec a l’erari públic que van tenir com finalitat dur a terme la consulta malgrat que aquest acte era “contrari a l’ordenament jurídic segons mandat explícit del Tribunal Constitucional”.
 
 
4.

Riguau després de la decisió del Tribunal de Comptes: “Espanya és un Estat fracassat”

Recorda al tribunal que va ser exculpada de malversació i li acusa d'intentar infondre "por"

19 de juliol de 2017
 

"La diputada d’JxSí i exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha proclamat aquest dimecres que “Espanya és un Estat fracassat que no ha sabut créixer democràticament”, i ho ha dit després que el Tribunal de Comptes hagi activat la investigació per reclamar als organitzadors de la consulta del 9N –entre ells Rigau– els més de cinc milions que es van destinar per a aquesta votació.

L’exconsellera ha aprofitat per criticar la decisió del Tribunal de Comptes, assegurant que és incomprensible perquè tant ella com Artur Mas i Joana Ortega van ser exculpats de malversació de fons públics en el judici de la consulta del 9N –en el qual sí van ser condemnats a la inhabilitació per haver organitzat la votació–.

Ha acusat aquest tribunal de tractar d’infondre por a la gent amb decisions com la d’aquest dimecres, però ha advertit: “Davant la por, il·lusió. El somriure no ens el treuran. A mi tampoc”, i ha assegurat haver rebut moltes mostres de solidaritat les darreres setmanes."

 

5

El Tribunal de Cuentas condena a Artur Mas a devolver 4,9 millones gastados en el 9-N

El expresidente de la Generalitat fue condenado por desobediencia por el Tribunal Superior de Cataluña
 
12 de noviembre de 2018 
 

"El pasado mes de diciembre, este tribunal ordenó el embargo de la vivienda de Mas y de otros bienes de los demás implicados para hacer frente a la fianza de 5,27 millones de euros. Mas, Ortega y Rigau fueron condenados por desobediencia por el Tribunal Superior de Cataluña a penas de multa e inhabilitación para cargo público.

El tribunal estima las demandas interpuestas por Sociedad Civil Catalana y por la entidad Abogados catalanes por la Constitución. 

El pasado mes de diciembre, este tribunal ordenó el embargo de la vivienda de Mas y de otros bienes de los demás implicados para hacer frente a la fianza de 5,27 millones de euros. Mas, Ortega y Rigau fueron condenados por desobediencia por el Tribunal Superior de Cataluña a penas de multa e inhabilitación para cargo público.

El tribunal estima las demandas interpuestas por Sociedad Civil Catalana y por la entidad Abogados catalanes por la Constitución.
 
En el proceso penal que todos ellos tuvieron que afrontar, la fiscalía barajó inicialmente la posibilidad de acusarles también por un delito de malversación de fondos públicos. No lo hizo, sin embargo, y los exconsejeros lograron así evitar una pena que habría supuesto su ingreso en prisión."

 

6.

Cinc preguntes i cinc respostes sobre la sentència del Tribunal de Comptes contra Mas, Ortega, Homs i Rigau

El periple judicial de l'ex-president i els ex-consellers s'allargarà encara, com a mínim, dos anys o tres.

2 de novembre de 2018 

https://www.vilaweb.cat/noticies/cinc-preguntes-i-cinc-respostes-sobre-la-sentencia-del-tribunal-de-comptes-contra-mas-ortega-homs-i-rigau/

"Ahir, el Tribunal de Comptes espanyol va condemnar l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i els ex-consellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau a pagar 4,9 milions per haver organitzat el 9-N. La sentència –de 91 pàgines i signada per l’ex-ministra dde José María Aznar Margarita Mariscal de Gante– també condemna sis membres més del govern de Mas: Lluís Bertran, Josefina Valls, Jaume Domingo, Ignasi Genovès, Jordi Vilajoana i Teresa Prohias.

La sentència conclou que, en el cas que algun dels multats es declari insolvent, Artur Mas, com a màxim responsable polític del 9-N, assumirà el pagament de la multa. El desembre de l’any passat, el tribunal va embargar preventivament els immobles de Mas, Homs, Ortega i Rigau per completar la fiança dels 5,27 milions que exigia. D’aquella quantitat, 2,9 milions van sortir de la caixa de solidaritat de l’ANC.

Fonts de la defensa han explicat a VilaWeb que el Tribunal de Comptes ha canviat de criteri per escriure una sentència condemnatòria. L’organisme considera ara que el 9-N va ser suspès el 29 de setembre com a consulta i no pas en condició de procés participatiu.
 
Hauran de pagar la multa abans de la resolució dels recursos?
 
No. Els 4,9 milions d’euros que el Tribunal de Comptes exigeix a Mas, Homs, Ortega i Rigau i la resta d’encausats només s’hauran d’abonar quan la sentència sigui ferma. Abans, s’han d’haver resolt tots els recursos presentats, tant per la defensa com per les acusacions, si es dóna el cas."
 
 
 
7.

El Tribunal de Comptes condemna Mas, Ortega, Rigau i Homs a pagar 4,9 milions pel 9-N

Ambdues parts poden presentar recursos d’apel·lació al mateix Tribunal de Comptes

16 de novembre de 2018 

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-tribunal-de-comptes-condemna-mas-ortega-i-rigau-homs-a-pagar-49-milions-pel-9-n/

"El Tribunal de Comptes espanyol ha condemnat l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i els ex-consellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs a pagar 4.946.788,16 euros pel procés participatiu del 9 de novembre de 2014. Ambdues parts poden presentar sengles recursos d’apel·lació al mateix tribunal. En última instància, també poden presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem espanyol.
 
La sentència -de 91 pàgines i signada per l’ex-ministra d’Aznar Margarita Mariscal de Gante- també condemna sis membres més del govern de Mas: Lluís Bertran, Josefina Valls, Jaume Domingo, Ignasi Genovès, Jordi Vilamitjana i Teresa Prohias."
 
 
8.

El Tribunal de Cuentas confirma la condena a Artur Mas por la consulta del 9-N

La cuestión catalana

El expresident deberá pagar casi cinco millones de euros junto a Homs, Ortega y Rigau, entre otros exaltos cargos, y le sube la condena en 42.000 euros

26 de julio de 2019

https://www.lavanguardia.com/politica/20190726/463699491920/artur-mas-tribunal-cuentas-42000-euros-mas-condena-9n-consulta.html

La sanción impuesta ha quedado fijada finalmente en 4.988.620,11 euros, que deberán satisfacer conjuntamente, aunque en proporciones distintas, según su grado de participación y responsabilidad en los hechos. En total, el expresident de la Generalitat deberá abonar 42.000 euros más de lo que estaba previsto.

La resolución supone la aceptación del recurso presentado por la Ficalía y por los demandantes Societat Civil Catalana y Abogados Catalanes por la Constitución. El Tribunal de Cuentas, paralelamente, ha rechazado “en su integridad” los recursos presentados por las defensas. El fallo es ahora recurrible ante la Sala de lo Contencioso.

La sentencia explica a este respecto que fue correcto el criterio de la consejera de instancia, Margarita Mariscal de Gante –quien dictó el fallo recurrido-, en sentido de que “la votación del 9-N se celebró en contra de lo dispuesto por el TC y ese hecho innegable ponía de manifiesto la persistente intención de llevar a cabo la consulta sin consideraciones de otro tipo”.  

La Sala de Justicia del Tribunal de Cuentas ha acordado confirmar las condenas a Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs e Irene Rigau por la consulta del 9-N, así, la cifra final a pagar por los condenados asciende a 4.988.620,11 euros.
 
 
9.

La Caixa de Solidaritat paga els últims dos milions d’euros de la multa del 9-N

La setmana passada el tribunal va afegir altres partides de despeses que van suposar un lleuger augment de les multes.

1 August 2019

https://www.vilaweb.cat/noticies/caixa-solidaritat-paga-2-ultims-milions-euros-multa-9-n/

Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau recorreran contra la sentència del Tribunal de Comptes, que els condemna a ells i a set persones més a pagar gairebé cinc milions d’euros per l’organització de la consulta del 9-N de 2014. Tots tres han comparegut en una conferència de premsa als jardins del Palau Robert de Barcelona per valorar la sentència.

‘Els advocats tenen instrucció de fer recurs al Tribunal Suprem. No ens donem per vençuts, considerem que la sentència del Tribunal de Comptes és d’una injustícia manifesta. Tampoc no hi confiem cent per cent, però hem d’exhaurir totes les vies’, ha dit l’ex-president de la Generalitat, que ha hagut de respondre solidàriament per la multa.La setmana passada el tribunal va afegir altres partides de despeses que van suposar un lleuger augment de les multes, que finalment han arribat fins als 4.988.620,11 euros pels quals ha de respondre Mas solidàriament.

‘Un òrgan administratiu anomenat tribunal que posa una multa per una malversació que va absoldre el TSJC. Un Tribunal que no ha descobert cap cas de corrupció mai portes enfora, ple de casos de nepotisme.

D’una altra banda, la Caixa de Solidaritat també ha dipositat els diners que faltaven per poder aixecar els embargaments dels afectats pel cas que es troba al jutjat número 13, principalment alts càrrecs de la Generalitat investigats pel referèndum de l’1-O. Aquest cas va suposar l’ingrés d’una fiança de 5,8 milions d’euros, dels quals en una primera instància, i a partir de la iniciativa solidària, es va poder fer front a 5,1 milions.

La resta es va intentar aportar a partir de l’aval de finques dels afectats, però aquest fet no va ser admès per la secretària judicial del jutjat número 13, que els va embargar comptes corrents i nòmines fins arribar als 5,8 milions.

Ara, però, els responsables de la Caixa de Solidaritat anuncien que les aportacions de la ciutadania han permès cobrir la part que faltava, de manera que els afectats podran recuperar els béns que se’ls havien embargat.

A banda, també han indicat que la Caixa de Solidaritat ha assumit fins ara l’ajuda 2a més de 140 persones “represaliades per motiu de la lluita per la independència de Catalunya”.

 

10.

Mas, Ortega i Rigau recorreran contra la multa del Tribunal de Comptes per haver organitzat la consulta del 9-N

Qualifiquen d'injustícia 'manifesta' la condemna que els obliga a pagar gairebé cinc milions d'euros i agraeixen l'esforç de la Caixa de Solidaritat

2 d'agost de 2019

https://www.vilaweb.cat/noticies/mas-ortega-rigau-recorreran-multa-tribunal-comptes-organitzar-consulta-9n/

 "Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau recorreran contra la sentència del Tribunal de Comptes, que els condemna a ells i a set persones més a pagar gairebé cinc milions d’euros per l’organització de la consulta del 9-N de 2014. Tots tres han comparegut en una conferència de premsa als jardins del Palau Robert de Barcelona per valorar la sentència.

‘Els advocats tenen instrucció de fer recurs al Tribunal Suprem. No ens donem per vençuts, considerem que la sentència del Tribunal de Comptes és d’una injustícia manifesta. Tampoc no hi confiem cent per cent, però hem d’exhaurir totes les vies’, ha dit l’ex-president de la Generalitat, que ha hagut de respondre solidàriament per la multa.

Mas ha recordat que es tracta ‘del mateix tribunal que pocs dies abans havia exculpat la dona de José María AznarAna Botella. A nosaltres, als del 9-N de l’any 14, no sols ens van condemnar, sinó que encara ens van demanar més diners.’ Tots tres han volgut agrair els esforços de la Caixa de Solidaritat, que ahir va anunciar que havia aportat els dos milions d’euros restants per a pagar la multa del tribuna i evitar que fossin embargats.

‘Gràcies a tanta i tanta gent que aquests darrers anys han estat contribuint a la Caixa de Solidaritat perquè aquells pocs que havíem posat la cara des del principi’ veiessin alleujada la càrrega, ha dit Mas.

Per la seva banda, l’ex-consellera Ortega ha agraït la caixa de solidaritat, ‘perquè la suma de bones voluntats és la suma d’accions per un projecte compartit i és un ple símbol de la unitat de l’independentisme.’ En la mateixa línia, l’ex-consellera Rigau ha agraït l’ajuda als qui, de manera anònima, puntual i periòdica, han aportat a la Caixa de Solidaritat. Es tracta d’un ‘símbol en favor de la convivència que permet de sufragar la condemna del 9-N del Tribunal de Comptes, que va condemnar per malversació quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no va veure aquest delicte’, ha dit."

 

11.

11 de maig de 2021

El Constitucional avala la sentència contra Homs pel 9-N i li obre la porta a Estrasburg

Aquesta validació esgota el recorregut judicial d'Homs a Espanya i obre la porta al recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans

https://www.vilaweb.cat/noticies/el-constitucional-avala-la-sentencia-contra-homs-pel-9-n-i-li-obre-la-porta-a-estrasburg/

"El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha refusat el recurs de l’ex-conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, condemnat a un any i un mes d’inhabilitació i a 30.000 euros de multa per desobediència greu al Constitucional arran de l’organització de consulta del 9N de 2014. Fonts jurídiques han avançat a Efe la sentència, el contingut de la qual es coneixerà en els dies vinents, que aquesta validació esgota el recorregut judicial d’Homs a Espanya i obre la porta al recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)."

 

12.

El Suprem refusa dos anys després el recurs de Mas contra la sentència del Tribunal de Comptes pel 9-N

L'alt tribunal espanyol s'ha pronunciat enmig de l'espiral repressiva del Tribunal de Comptes contra l'independentisme

1 de juliol de 2021

https://www.vilaweb.cat/noticies/suprem-refusa-recurs-mas-sentencia-tribunal-comptes-9-n/

 "Just quan s’ha fet pública la imposició d’una fiança de 5,4 milions a trenta-quatre ex-alts càrrecs de la Generalitat per part del Tribunal de Comptes espanyol, el Suprem ha resolt el recurs que tenia pendent del president Artur Mas, els ex-consellers Joan Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau i sis ex-alts càrrecs més per la condemna del Tribunal de Comptes mateix arran de les despeses del 9-N. I els ha desestimat, després d’haver-los retingut dos anys i mig, durant els quals totes aquestes persones han patit embargaments per la condemna.

La decisió del Suprem de refusar els recursos ha estat unànime. Diuen els jutges que “no han justificat l’interès de cassació al·legat en els seus recursos i per manca de fonamentació”.

El novembre del 2018, l’òrgan fiscalitzador va sentenciar-los a pagar gairebé sis milions d’euros (sumant els interessos). Un any abans els va imposar una fiança de 5,2 milions, que els afectats van cobrir amb aportacions de la Caixa de Solidaritat i l’aval de diversos immobles."

 

13.

El Tribunal Supremo inadmite los recursos del expresidente de la Generalitat catalana Artur Mas y otros exaltos cargos contra la sentencia del Tribunal de Cuentas por los gastos de la consulta del 9-N

La Sala indica que la inadmisión a trámite se debe a que los recurrentes no han justificado el interés casacional alegado en sus recursos y por falta de fundamentación suficiente.

1 de julio de 2021 

https://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder-Judicial/Tribunal-Supremo/Noticias-Judiciales/El-Tribunal-Supremo-inadmite-los-recursos-del-expresidente-de-la-Generalitat-catalana-Artur-Mas-y-otros-exaltos-cargos-contra-la-sentencia-del-Tribunal-de-Cuentas-por-los-gastos-de-la-consulta-del-9-N

"La Sección Primera de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Supremo ha dictado una providencia en la que acuerda la inadmisión de los recursos de casación interpuestos por el expresidente de la Generalitat catalana Artur Mas, y los exaltos cargos Joana Ortega, Josefina Valls, Francesc Homs, Jordi Vilajoana, Ignasi Genovés, Jaume Domingo y Teresa Prohias i Ricart contra la sentencia del Tribunal de Cuentas, de 26 de julio de 2019, que les condenó por responsabilidad contable por los gastos de la consulta celebrada en Cataluña el 9-N del 2014."

 14. 

El Tribunal de Comptes es prepara per subhastar els habitatges de Mas pel 9-N

3 de juliol de 2021

https://www.elnacional.cat/ca/politica/tribunal-comptes-prepara-subhastar-habitatges-9-n_625769_102.html

"L'Estat ja prepara la subhasta dels immobles que van ser embargats a l'expresident Artur Mas i la resta d'encausats pel Tribunal de Comptes amb motiu del 9-N, segons informa El Mundo. Des de fa temps que l'amenaça de multes milionàries penja sobre ells, però aquesta setmana el Tribunal Suprem ha fet ferma la primera sentència del Tribunal de Comptes contra els impulsors de la consulta del 2014. 

Un cop es notifica la decisió del Suprem de mantenir la sentència del Tribunal de Comptes, es procedeix a l'execució de la pena. "De l’embargament preventiu es passarà a la subhasta si no abona els diners", han explicat fonts del Tribunal de Comptes a El Mundo. Aquestes mateixes fonts han aclarit que els fons no els retindrà el tribunal sinó que seran transferits a la Generalitat per rescabalar l'estat de les seves arques, les quals el tribunal considera que van ser malmeses per la consulta. 

L'estimació inicial del que havia costat la consulta del 9-N ascendia a 5,2 milions d'euros, però finament es va rebaixar a 4,9 milions. Mas i la resta d'encausats van dipositar la fiança i es van trobar amb els béns embargats. El moviment independentista ha recaptat diners per ajudar als perseguits pel Tribunal de Comptes en la causa del 9-N, però no han pogut cobrir la totalitat del que es reclama als afectats. Per aquest motiu els condemnats han d'abonar la resta, activament o a través de l'embargament.

Afectats per la subhasta 

L'expresident de la Generalitat s'enfronta a perdre, entre altres béns, el seu pis de Barcelona si no diposita la xifra que li reclama la sentència en ferm, però no és l’únic. Francesc Homs, exconseller de la Presidència, pot veure subhastat la seva casa barcelonina i l'exvicepresidenta Joana Ortega també. 

Fora de la capital perillin habitatges de la propietat d'Irene Rigau, exconsellera d'Educació, i Jordi Vilajoan, exsecretari general. Els podrien acabar perdent immobles a Banyoles i Girona, respectivament. 

L'encarregada de tirar endavant el procediment és Margarita Mariscal Gante, exministra del Partit Popular i titular del Departament Segon, el qual va condemnar a Artur Mas i el seu equip."

 


 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada