Cercar en aquest blog

Compte enrere

20 d’oct. 2015

Multes als seguidors del Barça, del Joventut...

Fa anys que les autoritats reaccionen en esdeveniments esportius amb equips #catalans (i a fora dels estadis també). Les estelades, les pancartes i les xiulades han estat objecte de confiscacions i multes. Al final, més enllaços!
Clica aquí si cal per llegir tot el post

Fora dels estadis, l'estelada també és objecte de confiscació, per exemple fa 6 anys, l'any 1993.




...ooo000ooo...

1. Ley 19/2007, de 11 de julio, contra la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte.

https://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2007-13408

CAPÍTULO II
Obligaciones de las personas espectadoras y asistentes a las competiciones y espectáculos deportivos
Artículo 6. Condiciones de acceso al recinto.
1. Queda prohibido...
  • b) Introducir, exhibir o elaborar pancartas, banderas, símbolos u otras señales con mensajes que inciten a la violencia o en cuya virtud una persona o grupo de ellas sea amenazada, insultada o vejada por razón de su origen racial o étnico, su religión o convicciones, su discapacidad, edad, sexo o la orientación sexual....

...ooo000ooo...

2. "Final Copa del Rey - Athletic Bilbao vs FC Barcelona 1-4"  

Mestalla, València
13 de maig de 2009




3. "Pitada al himno de España - Final Copa del Rey 2011-2012".

TV3.
Estadio Vicente Calderón, Madrid



4. Jordi Mascort, agredit i pendent de judici per portar una estelada 

El soci del Barça Jordi Mascort va ser agredit per membres de la policia nacional durant la celebració de la final de la Copa del Rei 2012 pel fet d’aixecar una senyera estelada mentre sonava l’himne espanyol. El Jordi va ser detingut i posteriorment acusat de resistència a l’autoritat, agressió i injúries a la corona. Davant aquesta falsedat en Jordi, amb el suport de Sergi Vidal, l’Associació Catalunya Sí, i la penya blaugrana de Sant Vicenç de Castellet, va interposar una querella per tractament degradant, tortura, detenció il·legal, lesions i discriminació.
http://www.directe.cat/noticia/295061/jordi-mascort-agredit-i-pendent-de-judici-per-portar-una-estelada



5.a "Aficionat del Fiatc Joventut, detingut a Saragossa per mostrar una estelada" 




5.b La Comissió Antiviolència demana una multa de 4.000 euros per a l'aficionat de la Penya Àlex Molina 

10/10/2014
La Comissió Antiviolència ha proposat que Àlex Molina, l'aficionat del FIATC Joventut detingut diumenge passat a la pista del CAI de Saragossa, sigui sancionat amb 4.000 euros de multa i la prohibició d'accés a recintes esportius durant un any. L'incident va passar després que Molina va desplegar una estelada a la graderia que la policia li va ordenar retirar.

5.c La fiscalia demana 300 euros de multa per al seguidor del Fiatc Joventut que va mostrar una estelada a Saragossa 

L'advocat d'Àlex Molina ja ha anunciat que recorrerà la sentència
NURIA GARCÍA

Aquest divendres al migdia s'ha celebrat al Jutjat d'Instrucció número 5 de Saragossa el judici de faltes de l'aficionat del Fiatc Joventut que va ser detingut després de mostrar una estelada. Marcel Molina, l'advocat que porta la seva defensa, ha demanat l'absolució per la inexistència dels fets, mentre la fiscalia ha demanat 300 euros de multa per una falta de desobediència per haver protagonitzat un estira-i-arronsa amb els agents.
Segons explica l'advocat de Molina, els policies s'han "contradit" durant la declaració quan ha explicat com van detenir l'aficionat de la Penya. "El primer ha dit que el van llençar a terra i que el van emmanillar després d'aixecar-lo. El segon ha dit que l'Àlex s'havia tirat a terra i que l'havien reduït i emmanillat llavors, mentre que el tercer ha dit que el van reduir a terra per emmanillar-lo", ha explicat a l'ARA Marcel Molina.
http://www.ara.cat/esports/basquet/fiscalia-Fiatc-Joventut-estelada-Saragossa_0_1231676983.html


5.d Àlex i Biel: condemnats per mostrar una estelada i cridar independència 
Joventut de Badalona -bàsquet- a Saragossa
http://www.totsuma.cat/projecte/1297/alex-i-biel-condemnats-per-mostrar-una-estelada-i-cridar-independencia



6. Resolució 497/X del Parlament de Catalunya, de reconeixement de l'estelada com a símbol d'un anhel i d'una reivindicació democràtica.

Tram. 250-00810/10.
29 de gener de 2014.

http://www.parlament.cat/getdocie/10006777
...
1. El Parlament de Catalunya reconeix l’estelada com a símbol que representa un anhel i una reivindicació democràtica, legítima, legal i no violenta.
2. El Parlament de Catalunya condemna les manifestacions que enalteixen la violència, el racisme, la xenofòbia i els totalitarismes antidemocràtics. Concretament, en el món de l’esport, el Parlament comparteix l’esperit de la Llei de l’Estat 19/2007, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l’esport, llegida segons el seu preàmbul.
3. El Parlament de Catalunya demana al Govern de l’Estat que investigui els casos en què els cossos i les forces de seguretat de l’Estat han impedit l’exhibició en esdeveniments públics esportius de símbols o banderes com l’estelada, que representen anhels plenament democràtics i pacífics i en favor de la convivència ciutadana, i que adopti les mesures pertinents per tal que no es tornin a repetir...

7. Un miler de persones donen suport a Cadaqués al jove agredit a Mestalla per la policia

19/4/2014

Un miler de persones s'han reunit aquest dissabte a la tarda al passeig de Cadaqués, davant del restaurant Can Rafa, en una concentració emotiva en suport a Rafael Martín, que ha denunciat que la policia espanyola el va apallissar el passat dimecres durant el partit de la Copa del Rei a València perquè portava una estelada penjada al coll. El jove ha negat que hagués llançat objectes al camp i que no s'hagués volgut identificar, tal com assegura el cos policial. La concentració ha comptat amb la presència de veïns, familiars, alcaldes de les comarques gironines, personalitats i representants del Govern que han condemnat els fets i han volgut mostrar el seu suport al jove.
...
Els fets que s'han condemnat es remunten al passat dimecres quan, segons Martín, diversos policies espanyols van agafar-lo del coll tot dient-li "Ara veuràs, català de merda!" quan ell intentava anar al lavabo. Segons el jove, ell no havia fet res i els agents van començar a apallissar-lo causant-li un ull de vellut, contusions i una fissura a una costella només perquè portava una estelada lligada al coll.
http://edicions24.rssing.com/chan-1959946/all_p598.html


8.a "PER LA XIULADA A L’HIMNE ESPANYOL I AL REI FELIPE DE BORBÓN"
Manifest
28 de maig de 2015

Catalunya viu una situació política decisiva. Els catalans, majoritàriament, hem entès que o ens independitzem d’Espanya o desapareixerem com a poble. Només així s’expliquen les grans mobilitzacions dels darrers anys que han aconseguit posar la independència de Catalunya com a eix central de la política catalana.

Amb tot, arribar a la victòria final, que no és altra cosa que la proclamació de l’Estat Català independent amb el consegüent control polític efectiu del territori, requerirà una gran fermesa en totes les nostres accions i no deixar passar cap oportunitat per manifestar la nostra voluntat de llibertat nacional. Aquesta lluita es dirimeix en qualsevol front: polític, cultural, social o lingüístic. Però també en el de la protesta col·lectiva cívica. I el pròxim 30 de juny, en el decurs de la final de Copa entre el FC Barcelona i l’Athletic Club de Bilbao al Nou Camp, se’ns torna a presentar una ocasió immillorable per manifestar una vegada més que volem deixar de ser súbdits del regne d’Espanya per esdevenir únicament ciutadans d’una Catalunya independent.

Aquest episodi esportiu suposarà que el màxim representant polític i institucional d’Espanya, el rei Felipe de Borbón, faci la seva aparició a la llotja de l’estadi mentre sonen els acords de la Marcha Real. Ha de ser llavors quan, proposem, tots els seguidors catalans que assisteixin al partit (i als que no, també) han de manifestar sonorament el seu desacord, tant per la presència del monarca com pel so dels acords de l’himne espanyol, amb una sonora xiulada, que ben segur acompanyaran també els seguidors bascos.

Possiblement algunes veus de casa nostra tornaran a repetir que cal tenir respecte pels símbols d’aquell estat que ens vol humiliar i nega els nostres drets nacionals. Un estat que voldria fer de la llengua catalana una relíquia del passat a través de sentències judicials, que permet que s’equipari impunement l’independentisme català amb el feixisme o que continua protegint i enaltint la memòria dels qui van entrar a sang i foc a Catalunya l’any 1939 i ens van afusellar un president. Demanar respecte per a qui et tracta com un drap brut només pot explicar-se des d’un profund complex d’esclau.

Estem convençuts que la immensa majoria dels independentistes tenen més dignitat i coratge que tot això. Perquè entenen que la primera condició per guanyar-se la llibertat és estar disposat a encarar-se amb qui te la nega.

Barcelona, 28 de maig del 2015

Signat:
  1. Catalunya Acció (CA)
  2. Sobirania i Progrés
  3. CADCI
  4. Plataforma pel Dret a Decidir (PDD)
  5. International Comission of European Citizens (ICEC)
  6. Fundació President Macià
  7. Ara o Mai!
  8. Catalunya diu Prou
  9. Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya (CLIC)
  10. Societat Catalana de Lliure Opinió (SOCALL)
  11. Moviment de Cultura Popular “El Sotrac”
  12. Units per Declarar la Independència de Catalunya (UPDIC)
http://www.directe.cat/noticia/409407/apareix-el-manifest-per-la-xiulada-a-lhimne-espanyol-i-al-rei-felipe-de-borbon


8.b. Pitada descomunal al himno nacional de España - Barcelona vs Athletic Bilbao Final Copa del Rey 2015

Data de publicació: 30 maig 2015
No tuvieron mucho efecto las advertencias del secretario de Estado para el Deporte, Miguel Cardenal, el pasado miércoles tras la última reunión de la temporada de la Comisión Antiviolencia. Las aficiones del Athletic y el Barça volvieron a pitar el himno de España antes del comienzo de la final como ya hicieron en las finales de 2009 y 2012.
Esta pitada es el equivalente a el ruido de un avión despegando, un concierto de rock o un trueno. Los 140 decibelios es el umbral del dolor humano.

Pitada descomunal.

8.c Antiviolència obre expedient als promotors dels xiulets a l'himne i no descarta sancionar la federació, el Barça i L'Athletic

Els incidents del Camp Nou es remeten a la Fiscalia General de l'Estat perquè avaluï la seva transcendència penal
CARLOS F. MARCOTE / MADRID
Dilluns, 1 de juny del 2015 - 20.54 h
La Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància a l'Esport ha condemnat aquest dilluns tots els incidents ocorreguts durant la final de la Copa del Rei i molt especialment les xiulades, ofenses verbals i gestuals realitzades durant la interpretació de l'himne d'Espanya, "així com la utilització d'un espectacle esportiu de manera premeditada, organitzada i col·lectiva com a escenari per a l'ofensa intolerant contra els sentiments de milions d'espanyols i aficionats al futbol, i particularment d'altres seguidors dels clubs de futbol que disputaven el partit i es trobaven en el mateix recinte. Circumstància aquesta última extraordinàriament greu des del punt de vista de la prevenció de la violència en el futbol".
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/esports/antiviolencia-obre-expedient-als-promotors-dels-xiulets-lhimne-descarta-sancionar-federacio-barca-lathletic-4238023

8.d La Comisión Antiviolencia condena "enérgicamente" los pitidos y abrirá expedientes

Las conclusiones han sido expuestas después de horas de reunión.
Pedirá información adicional a FC Barcelona, Athletic y federación.
Cardenal: "No se descartan las sanciones pero serían administrativas".
01.06.2015
http://www.rtve.es/deportes/20150601/comision-antiviolencia-condena-energicamente-pitidos-abrira-expedientes/1154943.shtml

 

8.e Multa de més d'un milió a Barça i entitats per la xiulada de l'himne espanyol

Antiviolència proposa una sanció de 66.000 euros per al FC Barcelona i de 190.000 euros per a Catalunya en Acció, així com 70.000 per a cadascuna de les 11 entitats restants que van firmar un manifest instant a la xiulada
MARIONA FERRER I FORNELLS
27/07/2015 20:27
Sancions econòmiques per a totes les parts per l' eixordadora xiulada durant la final de la Copa del Rei. La Comissió Antiviolència proposa multar el Barça amb fins a 66.000 euros per l'incompliment de les obligacions exigibles de seguretat i per inacció davant d'una "reivindicació política", i a l'Athletic amb 18.000 euros per aquest mateix últim motiu. La Federació Espanyola de Futbol és la que s'emporta la proposta de sanció més forta, amb un total de 123.000 euros.
Les entitats sobiranistes que van incitar a la xiulada tampoc se'n salven. Es proposa sancionar amb 70.000 euros cadascuna de la resta d'entitats que van firmar el 'Manifest per la xiulada a l'himne espanyol i el rei Felip de Borbó': Sobirania i Progrés, Plataforma pel Dret a Decidir, el sindicat CADCI, Internacional Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya, Societat Catalana de Lliure Opinió, Moviment de Cultura Popular El Sotrac i Units per Declarar la Independència de Catalunya (Updic).
Però la multa més forta és per a Catalunya Acció, de 100.000 euros en "qualitat d'instigadora de la convocatòria i inductora del seu seguiment, per la difusió realitzada i repartiment de xiulets. A banda, també ordena una multa de 90.000 euros a Santiago Espot, president de Catalunya Acció, per la seva "implicació, participació personal i realitzada paral·lelament i separadament de l'entitat que presideix".
En tots els casos es tracta de procediments administratius i no són encara sancions en ferm. El treball de la comissió és proposar sancions i ha de ser l'autoritat competent en cada àmbit qui imposi la sanció.



http://estaticos.elperiodico.com/resources/jpg/0/7/estelades-minut-final-berlin-1435684707970.jpg

8.f. Ramírez Sunyer, el jutge que empresona anarquistes i vol aturar el referèndum

El setembre de 2015 el jutge [Juan Antonio Ramírez Sunyer] va obrir diligències contra Albert Batlle, Director General de la Policia, pel presumpte delicte d'omissió del deure de perseguir delictes, en relació a la xiulada contra l'himne espanyol que es produir el 30 de maig d'aquell mateix any al Camp Nou amb motiu de la final de la Copa del Rei de futbol. En aquell mateix procediment el jutge va informar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per si considerava pertinent imputar el president de la Generalitat, Artur Mas. A l'auto d'obertura de diligències el jutge assenyalava penalment a tot el públic del Camp Nou que havia participat de la xiudada, apuntant a la comissió dels possibles delictes d'injúries al Rei i d'ultratge als símbols de l'Estat espanyol.




8.g Santiago Espot, condemnat a pagar 7.200 euros per promoure la xiulada de l'himne d'Espanya

És la meitat del que la fiscalia li demanava per un delicte d'injúries a la corona i un altre contra els símbols de l'Estat

L'Audiència Nacional ha condemnat Santiago Espot a pagar 7.200 euros de multa per promoure la xiulada a l'himne d'Espanya durant la final de la Copa del Rei del 2015 al Camp Nou.
7.200 euros és la meitat del que la fiscalia li demanava per un delicte d'injúries a la corona i un altre contra els símbols de l'Estat. La sentència contraposa la llibertat d'expressió a la corona. I, en aquest sentit, considera que la corona té una protecció especial, perquè representa el sistema constitucional.
El jutge afegeix que per defensar la independència de Catalunya en aquella final no calia ofendre la institució reial.
https://www.ccma.cat/324/santiago-espot-condemnat-a-pagar-7-200-euros-per-moure-la-xiulada-de-lhimne-despanya/noticia/2828214/

8.h Santiago Espot, absolt d'injúries al rei per la xiulada a l'himne a la final de Copa

L'Audiència Nacional ha estimat el seu recurs contra la condemna a pagar 7.200 euros de multa.
Redacció
04/05/2018
El president de Catalunya Acció, Santiago Espot, no haurà de pagar els 7.200 euros de multa que li van imposar per la xiulada al rei a la final de Copa del 2015 al Camp Nou.
L'Audiència Nacional el va condemnar al desembre per delictes d'injúries a la Corona i ultratge a Espanya. Ara la sala penal del mateix tribunal ha estimat el seu recurs.
La sentència considera que Espot està emparat per la llibertat d'expressió i el de la llibertat de crítica...>
https://www.ccma.cat/324/santiago-espot-absolt-dinjuries-i-calumnies-al-rei-per-la-xiulada-a-la-copa/noticia/2853717/

9.a La UEFA multa al Barça amb 30.000 € per les estelades de Berlín

23 de juliol de 2015
La Comissió de Control, Ètica i Disciplina de la UEFA ha acordat aquest dijous imposar una multa de 30.000 euros al Barcelona per la massiva presència de banderes independentistes, i de càntics d’aquest signe, durant la final de la Champions League, que es va disputar el passat 6 de juny a Berlín. A finals de juny la UEFA va obrir un expedient al Barcelona, ​​que aquest dijous s’ha resolt amb la imposició d’una multa de 30.000 euros. El club s’enfrontava a una multa econòmica que podria arribar als 60.000 euros o, fins i tot, el d’alguna zona del Camp Nou en un proper partit de la màxima competició continental. El Barcelona va presentar al·legacions i va mostrar la seva sorpresa perquè l’informe presentat davant la UEFA va ser elaborat amb les informacions recollides per la transmissió seguida per televisió i no presencialment. L’informe estava signat per l’advocada ucraïnesa Anna Bordiugova, membre de l’equip d’inspectors de la comissió disciplinària de la UEFA que presideix el xipriota Chris Georghiades. En l’informe del delegat de la UEFA en aquell partit, l’holandès Harry M. Been, es destacava ” l’excel·lent comportament” dels aficionats del Barcelona, així com que a la grada blaugrana no es van utilitzar artefactes de pirotècnia i els càntics de la seva afició “no van ser discriminatoris”.

9.b Cardenal: "La sanción de la UEFA al Barça es una llamada de atención a Catalunya"

1/7/2015
El presidente del Consejo Superior de Deportes (CSD), Miguel Cardenal, se ha referido este miércoles, en El Partido de las 12 de la Cadena COPE, a la sanción al Barcelona por las esteladas en la final de la Champions.
«Creo que es una llamada de atención para que en Cataluña dejen de usar políticamente el deporte y que, en tantas cosas en las que han perdido el sentido de la realidad, ver lo que ocurre en el resto del mundo, en este caso en la federación europea, les vuelva a la cordura que en algunos de estos aspectos evidentemente han perdido», ha afirmado.
http://www.abc.es/deportes/futbol/20150701/abci-escanuela-sancion-barcelona-201507011228.html


9.c El Barça, obligat a moure fitxa després d'una nova sanció de la UEFA per les estelades

19/10/2015
La UEFA li imposa 40.000 euros de multa per exhibir estelades, crits d'independència i xiulets contra l'himne de la Champions en el partit contra el Bayer Leverkusen
MARTÍ MOLINA
Barcelona

Actualitzada el 19/10/2015 19:04
El conflicte entre el Barça i la UEFA per l'exhibició d'estelades segueix encès. Lluny de calmar-lo, com pretenia el conjunt blaugrana, l'òrgan rector del futbol europeu ha fet un pas més i ha decidit tornar a aplicar una sanció econòmica. Si a l'estiu es va confirmar una multa de 30.000 euros per les banderes i els crits d'independència a la final de la Champions de Berlín, aquesta vegada la multa és de 40.000 euros, per produir-se els mateixos fets en el partit al Camp Nou contra el Bayer Leverkusen del 29 de setembre.
Aquell dia, el públic del Camp Nou va xiular l'himne de la Lliga de Campions i van exhibir-se més estelades que de costum. L'encarregat de fer l'informe del partit, que ha derivat en multa, va ser el gal·lès David Griffiths. En la darrera reunió de la UEFA de la setmana passada es va tornar a posar el tema sobre la taula i aquest dilluns s'ha confirmat la sanció, tal com ha avançat 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ARA.
La primera multa va arribar el 23 de juliol. Bartomeu, que acabava de guanyar les eleccions, va pactar amb els seus assessors el full de ruta per abordar la sanció. En comptes de presentar un recurs, la directiva va acordar pagar la multa i demanar audiència a la UEFA per abordar el tema de forma diplomàtica.
http://www.ara.cat/esports/UEFA-sancio-Barca-estelades_0_1451854983.html  

...ooo000ooo...

Pel que fa a la final de Copa de 2009, trobareu un detallat reportatge sobre les manipulacions que en va fer TVE, i els comentaris sobre aquest fet als mitjans internacionals. https://miquelstrubell.blogspot.com/2009/05/boos-and-hisses-greeted-national-anthem.html

Sobre la final de 2015 (Vous avez le dvoit de siffler, Matthew Tree)
https://estudiscatalans.blogspot.com/2015/06/siffler.html

"Whistle... at your peril".
http://catalanmonitor.com/2016/11/08/whistle-at-your-peril/

¿Cabe sancionar, penal o administrativamente, los pitos al himno nacional y al Jefe del Estado?
https://presnolinera.wordpress.com/2017/12/12/cabe-sancionar-penal-o-administrativamente-los-pitos-al-himno-nacional-y-al-jefe-del-estado/

Un repaso a las pitadas de las hinchadas al himno en las siete últimas finales de la Copa del Rey que ha jugado el Barcelona, la última de ellas contra el Alavés. http://cort.as/xF5W

Viquipedia: Xiulada a l'himne d'Espanya.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Xiulada_a_l%27himne_d%27Espanya

Here is a year by year account of the Barcelona crowds booing and whistling at Cup finals, and the Espot story: https://estudiscatalans.blogspot.com/2017/06/copadelrey.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada